Učenci pišejo na temo Voda zmaga

Učenci sodelujočih šol so napisali tudi nekaj esejev o Vodnem dnevu, ki se je pri njih odvijal konec septembra. Spodaj objavljamo vtise Ines Kajtazovič, učenke 7.a OŠ Toneta Čufarja.

DELOVNA SOBOTA NA OSNOVNI ŠOLI TONETA ČUFARJA

“Na osnovni šoli Toneta Čufarja se je, tako kot drugod po Sloveniji, dne 29.09.2012 odvijala delovna sobota.

Vsako leto imamo določeno temo, na katero se odvija ta dan, letos smo imeli temo »VODA ZMAGA«. Na šoli je bilo tisti dan zelo pestro, saj je vsak razred izdelal nekaj posebnega na likovnem ali literarnem področju. Vsak razred je tako prišel do zaključka, da brez vode ne moremo in da je voda vir našega življenja. Kot pri mnogih stvareh je tudi pri vodi tako, da je na žalost nimajo povsod po svetu.

Dan, o katerem sem govorila že na začetku, se je seveda pričel s prihodom v šolo ob 8.30 uri. Nekateri razredi so imeli pogovor oz. razpravo o vodi in o drugih tekočinah. Po predavanju smo vsi prišli do zelo jasnega zaključka, da je voda najbolj pomemben vir za življenje človeka. Le voda in še nekatere naravne pijače brez dodanega sladkorja so zdrave. Zelo dobro vemo kako imajo nekateri otroci in najstniki radi energijske pijače ali sokove. Izvedeli smo, da tudi če je na pijači oznaka »dietna kokakola«, zaužijemo veliko umetnih sladkorjev, zaradi katerih imamo po zaužitju potrebo po še večjem uživanju visoko kaloričnih pijač ali hrane.

Poleg predavanj pa je na šoli potekal še literarni in likovni del. Pri literarnemu delu so se otroci pogovarjali o knjižnem delu in napisali različne pesmice na to temo. Pri likovnem delu pa so naslikali reko Ljubljanico in del starega mestnega jedra. Nekateri so imeli tisti dan tudi športno vzgojo, pri kateri so se pogovarjali o pomenu vode pri športu.

Sedaj pa še na kratko o naslovu »VODA ZMAGA«. Dandanes je življenje zelo dinamično in dostikrat se zgodi, da pozabimo na pitje vode. Ker že kar nekaj časa ugotavljamo, da vode popijemo premalo se je na šoli izvedla akcija v kateri se spodbuja pitje vode. Da bi to kar se da dobro približali vsem nam, smo lahko tudi naročili steklenico »FLAŠKA«. Ta steklenica prečisti vodo in jo naredi mehkejšo, hkrati pa nas spodbudi k pitju.

Menim, da smo tisti dan vsi izvedeli veliko pomembnih reči in smo se imeli zelo lepo. Likovne izdelke pa si lahko ogledate na šolski spletni strani http://www.tonecufar.com.”

Comments are closed.