Kaj vsebujejo sladke pijače poleg sladkorja?

Pijače z dodanim sladkorjem so pri veliko ljudeh najpogostejši vir kalorij v prehrani. Kaj vse damo v svoje telo, ko zaužijemo gazirano sladko pijačo?

- koruzni sirup, ki vsebuje veliko fruktoze

Fruktoza je oblika sladkorja, ki se najhitreje spreminja v maščobo (kar 40× hitreje kot glukoza, druga oblika sladkorja, ki je npr. v sadju). Če uživate fruktozo, je torej skoraj enako kot če bi pili maščobo.

- kofein

Kofein je snov, ki jo najdemo tudi v kavi ali energijskih pijačah. Povzroča nespečnost, živčnost, visok krvni pritisk, nepravilen srčni utrip, povišan holesterol ter upad vitaminov in mineralov v telesu.

- umetna barvila

Z njimi dosežejo, da imajo pijače lepšo barvo, kot bi jo imele v resnici. Raziskave kažejo, da mnogo barvil povzroča raka na jetrih, pljučih in ščitnici.

- fosforno kislino

Fosforna kislina škodi kostem in zobem, saj telesu onemogoča, da vase vpije kalcij, ki je pomemben za močne kosti in zdrave zobe!

- aspartam

Aspartam je zelo nevarna snov, ki jo dodajajo v sladke pijače kot nadomestek sladkorju (to so t. i. dietne pijače, po navadi imajo napis “sugar free” ali “brez sladkorja”). Povzroča kar 92 različnih bolezni, vključno s tumorjem, sladkorno boleznijo in epilepsijo.

- natrijev benzoat

To je snov, ki jo dodajo pijačam, da jim podaljšajo rok trajanja. Vendar poškoduje našo DNK, lahko pa tudi vodi v cirozo jeter in Parkinsonovo bolezen.

 

Več o škodljivih učinkih PDS si preberite v tem članku. 

Comments are closed.