Je bolje z vodo splakniti zobe, kot jih sploh ne splakniti?

Zasledili smo zapis doktorice dentalne medicine oziroma zobozdravnice, Marte Škapin. (http://www.tosemjaz.net/si/clanki/594/detail.html).

Ker je avtorica članka specialistka za zobe in ustno votlino, lahko vsekakor verjamemo njenemu razmišljanju o tem, kako voda vpliva na ta del telesa. Dr. Škapin pravi, da ima pitje priporočene količine vode, razporejene enakomerno preko dneva, ima izredno ugodne učinke tudi na zobe. Zakaj? Voda je živilo, ki istočasno odžeja, splakne usta in odplavi ostanke hrane iz ust. Po obrokih hrane so v ustih vedno prisotni škodljivi ostanki predvsem ogljikovih hidratov in sladkorjev. Umivanje zob seveda pomaga. Če tega ne izvedemo po vsakem hranjenju, lahko odstranimo ostanke hrane s pitjem vode. S tem se bomo odžejali in osvežili, ter hkrati splaknili usta. Tisti, ki pijejo sladke napitke, si z njim zakislijo slino, vnesejo sladkorje v usta in tako še povečajo možnost okvar trdih zobnih substanc.
Kadar smo na potovanjih, izletih ali ko se nahajamo v okolju, kjer ustna higiena ni možna, lahko spijemo kozarec vode (imejmo jo s seboj v plastenki, kot je recimo Flaška). To je pomembno predvsem po sladkih prigrizkih.

Izpostavili bomo še 10 razlogov, zakaj je po mnenju zdravnikov in zobozdravnikov dobro piti vodo:
1. Ker je najlažje dostopna, najcenejša in jo imamo skoraj vedno pri roki. Niti v trgovino nam ni treba, priteče direktno iz pipe.
2. Ker zares odžeja. Čaj, kava in druge umetne pijače povzročajo še večjo žejo.
3. Ker zagotavlja dobro hidracijo organizma in s tem dobro počutje.
4. Ker postane z rednim pitjem vode mehanizem žeje v telesu učinkovitejši.
5. Ker redno pitje vode poveča našo zbranost, odpornost proti boleznim.
6. Ker pripomore k boljši psihični in telesni kondiciji.
7. Ker deluje proti stresu in ker zaradi njenih učinkov boljše spimo.
8. Ker pripomore k dobremu videzu, tudi lepši koži.
9. Ker pozitivno vpliva na zobe in ustno votlino.
10. Ker ne redi.

Potrebuješ še kakšen razlog?

Comments are closed.